Vyššie dane a zlé odborné vzdelávanie ohrozujú priemyselnú zónu SR

04.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Podľa nemeckých investorov vyvíjajúcich aktivity v SR vyššie dane a zlé odborné vzdelávanie ohrozujú priemyselnú zónu Slovenska. Odborní pracovníci z členov Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) zastávajú jednotný názor, že bez zásadnej reformy slovenského odborného vzdelávania dôjde k poklesu a ohrozeniu Slovenska ako priemyselnej zóny.

Vďaka vládou vyhlásenému zvýšeniu daní, podľa informácií, ktoré dnes poskytla SNOPK TASR, dôjde k novému zaťaženiu firiem. Zároveň je stále ťažšie nájsť pre priemyselnú výrobu vhodných odborných pracovníkov. "Počet a kvalifikácia absolventov technických odborných škôl nie je dostatočná a v posledných rokoch sa neustále zhoršuje," konštatuje hovorca pracovnej skupiny komory pre odborné vzdelávanie Roman Nosko. Nožnice medzi nákladmi a produktivitou sa stále viac rozširujú.

"Podnikateľsky orientovaná reforma odborného vzdelávania mešká," hovorí Vladimír Slezák, prezident SNOPK. Podľa jeho vyjadrenia moderná a exportne orientovaná priemyselná produkcia tvorí chrbticu slovenského hospodárstva. Spolu so zvýšením daní pre firmy, ktoré nebude sprevádzané s presvedčujúcou reformou odborného vzdelávania, hrozí Slovensku v medzinárodnej konkurencii strata kontaktu. Slovensko má potenciál ostať v dlhodobom horizonte priemyselnou zónou. To sa ale nedosiahne s nadbytkom humanitných absolventov a nedostatkom inžinierov a technických odborných pracovníkov.

Odborní pracovníci z členov SNOPK chcú v nasledujúcich mesiacoch vypracovať konkrétne návrhy pre reformu odborného vzdelávania. Cieľom je zvýšenie atraktivity technického vzdelávania, zlepšenie teoretických znalostí a podstatne silnejšia orientácia na výrobnú prax.

SNOPK eviduje vyše 300 členských firiem, ktoré zamestnávajú na Slovensku viac ako 75.000 ľudí. Ich obrat predstavuje ročne 13 miliárd eur.

TASR informovala Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora.
 

Vyberte región